Αγκαλιές…

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 12:34

Μια αγκαλιά παρέχει σύνθετες απαντήσεις που ζεσταίνουν την καρδιά μας και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Η κοινή λογική μας λέει ότι μια αγκαλιά είναι καλή για μας. Τώρα μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει το πώς και γιατί οι αγκαλιές είναι τόσο ευεργετικές.
«Η αγκαλιά προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό άγχος από τον αυξημένο κίνδυνο για «κρυολογήματα», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Sheldon Cohen, καθηγητής ψυχολογίας. Ο Κόεν ονομάζει το αγκάλιασμα «δείκτη οικειότητας που βοηθά να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι υπάρχουν άλλοι για να βοηθήσουν ενάντια στις αντιξοότητες».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας αντιδρά με την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη όταν εμφανίζεται επιβραδύνει αποτελεσματικά την πραγματική διαδικασία επούλωσης, ενώ παράγει αναμνήσεις περιστάσεων που θέλουμε να αποφύγουμε στο μέλλον. Όταν βιώνουμε απόρριψη, ελευθερώνεται η κορτιζόλη και τα αποτελέσματα της μας ωθούν να κάνουμε νέους φίλους και να οικοδομήσουν νέες συνδέσεις. Το άγχος μας ωθεί να αναζητήσουμε υποστηρικτικές συμμαχίες με εκείνους που μπορούν να μας προστατεύσουν ή τουλάχιστον να μας παρηγορήσουν.
Η αγκαλιά είναι πηγή ζωής και ψυχικής υγείας ειδικά μεταξύ των μητέρων και των νεογέννητων μωρών τους. Κλασσική έρευνα σχετικά με την προσκόλληση μεταξύ μητέρων και μωρών έγινε πριν από χρόνια από ψυχολόγους όπως ο Harlow στην Αμερική και ο Spitz στο Λονδίνο. Ο Harlow πειραματίστηκε με μαϊμούδες και την μητρική στέρηση. Διαπίστωσε ότι οι πίθηκοι χρειάζονταν φυσική επαφή με τις μητέρες τους, υπέφεραν από κατάθλιψη και πλήθος άλλων συναισθηματικών διαταραχών.
Όταν οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, η συναισθηματική μας ώθηση ξεκινάει και μας οδηγεί να φτάσουμε στην εικόνα και στην κυριολεξία να συνυπάρξουμε με τους τραυματίες , είτε αυτοί είναι θύματα τρομοκρατίας, καταστροφής ή καθημερινών παρενοχλήσεων αγωνίας και άγχους. Μόλις φτάσετε και προσφέρετε ένα χέρι ένα χτύπημα στην πλάτη ή μια υποστηρικτική αγκαλιά, ενεργοποιείτε τα μέσα του σώματος για μια φυσική παραγωγή υψηλής οξυτοκίνης.
Η οξυτοκίνη «ορμόνη σύνδεσης» είναι ένα νευροχημικό που μας βοηθά να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, που κάπως «διαλύει» την βραχυπρόθεσμη μνήμη, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά ζεστά παντού.
Έτσι , όταν προσφέρετε μια αγκαλιά «αρκούδα» σε κάποιον με πόνο ή λάβετε μια μεγάλη αγκαλιά «αρκούδας» όταν αισθάνεστε πόνο, όχι μόνο ξεκινάτε τη διαδικασία θεραπείας, αλλά επιτρέπετε στο σώμα σας να κλείνει τις μνήμες του επώδυνου συναισθήματος. Η οξυτοκίνη μας ενθαρρύνει να ζεσταίνουμε τους άλλους και δημιουργούμε μια αίσθηση ασφάλειας.
Ακούγεται απλό. Απλά αγκαλιαστείτε μέσα στη μέρα και θα απελευθερώσετε την οξυτοκίνη παντού και θα απολαύσετε σταθερή υγεία. Η διαδικασία επούλωσης ξεκινά με μια αφή και αγκαλιά