Πως μας επηρεάζει το στρες

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 13:01

Η δυσκολία να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματα μας, είναι η πρωταρχική αιτία στην επιδημία του στρες. Οι περισσότεροι από εμάς εμπιστεύονται τους κανόνες του μυαλού. Περισσότερο όμως τελικά, είναι τα συναισθήματα μας που οριστικοποιούν τις επιλογές και τις συμπεριφορές.

Το στρες επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο. Το στρες μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική δημιουργική ευκαιρία, αν το προσεγγίσουμε θετικά, χωρίς να μας αποπροσανατολίσει. Το πολύ στρες μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική υπερφόρτιση, ενώ χάνουμε τη δημιουργικότητα και η καθαρότητα η οποία μας απομακρύνει από την σύνδεση με τον εαυτό μας. Συναισθήματα εκτός ελέγχου, σωματικοί πόνοι, περιορισμένη αρνητική σκέψη.

Το στρες πάντα ξεκινάει με ένα αίσθηση ανησυχίας, αγωνίας, θυμού, χαοτισμού. θλίψης, ενοχής, ή αδράνειας, Συσσωρεύουμε στρες όταν κινούμαστε ανάμεσα σε αυτά τα συναισθήματα χωρίς να τα λύνουμε.Τα συναισθήματα δεν είναι αρνητικά η θετικά .Θέλουν όμως κάτι να μας πουν…

Συνήθως δεν μας αρέσει να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας. Αν παραδεχτούμε ότι μας κοντρολάρουν τα συναισθήματα μας και όχι εμείς αυτά, μπορεί να νιώσουμε λίγοι, ανίκανοι, ή ακόμα και τρελοί..Η διαταραχή που προκαλεί, το κάψιμο που νιώθουμε, η αποφυγή του να δούμε τι μας συμβαίνει μας ωθεί στο να κάνουμε προβολές προς τα έξω κρίνοντας και κατηγορώντας.

Αν δεν βρούμε την κατανόηση και ανακούφιση θα ενεργοποιούμε συνεχώς κυκλώματα του εγκεφάλου και ορμόνες για την προστασία επικίνδυνων καταστάσεων. Λειτουργίες χρήσιμες για αντικειμενικούς κινδύνους και όχι για καθημερινές καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές απειλές.

Ευτυχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη στιγμή του στρες και να δημιουργήσουμε στιγμή ηρεμίας ανεξάρτητα από τια εξωτερικές συνθήκες.

Μέσα από την εστίαση στην καρδιά και στην αναπνοή μπορούμε να μεταμορφώσουμε την φυσιολογία του στρες, σε φυσιολογία γρήγορης επαναφοράς σε ανανεωμένη ενέργεια και νέα νοητική κατάσταση.

Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας σε μέθοδο διαχείρισης στρες , καταφέρνουμε να:

  1. Σταμάτημα περιττής συναισθηματικής διοχέτευσης ενέργειας.
  2. Σταμάτημα επίκρισης εαυτού και άλλων.
  3. Σταμάτημα τοποθέτησης επάνω σε άλλους μη αντικειμενικών δικών μας προσδοκιών.
  4. Ανάκτηση ενέργειας και ζωτικότητας
  5. Απόκτηση προσωπικής ευθύνης
  6. Εμπειρία χαράς και απελευθέρωση από το στρες στην καθημερινή ζωή.
  7. Δημιουργία του εαυτού που θα ήθελες να είσαι στο σπίτι και στη δουλειά.

Μάθε για την μέθοδο HEART MATH